Loading
Alati za šivenje - igle za šivenje

Igle za šivenje

Pravi odabir igala za šivenje je izuzetno važna stavka prilikom šivenja, jer pogrešno odabrana igla, bilo za ručno ili šivenje na mašini, može oštetiti tkaninu i ostaviti rupice koje su vrlo upadljive na pojedninim materijalima, pa samim tim čine vaš projekat neurednim ili ga čak mogu i upropastiti. Neadekvatna igla za šivenje može dovesti do izvlačenja žica iz tkanja materijala, a ukoliko se tako nešto desi, teško je takvo oštećenje ispraviti ili sakriti.

Kada birate iglu za ručno šivenje uzmite u obzir sledeće:

  • težinu i strukturu tkanine
  • debljinu, finoću i kvalitet konca
  • dizajn projekta koji šijete

U specijalizovanim radnjama za ručni rad naći ćete veliki izbor igala za ručno šivenje, pa ukoliko već nemate svoju kolekciju raznovrsnih iglica, obavezno ih nabavite. Igle držite u originalnoj kutijici, jer će ih ona sačuvati od oštećenja, a naročito od tupljenja. Tupu iglu, koja inače treba da bude oštra, odmah bacite i nemojte žaliti. Igle sa polomljenim, iskrivljenim ili zarđalim vrhom takođe nemojte koristiti, jer će vam takav pribor sigurno upropastiti rad.
Igle za ručno šivenje dolaze u raznim dužinama i debljinama, sa veoma oštrim, srednje oštrim ili tupim vrhom, manjim ili većim ušicama, a sve zavisno od njihove namene. Ovde ćemo pobrojati najvažnije vrste igala za ručno šivenje.Igle za ručno šivenje

OŠTRA IGLA. Ovo je univerzalna igla sa malom, okruglom ušicom. Dostupne su u veličinama od 1 do 12, pri čemu veći broj označava tanju iglu. Za većinu potrepština ručnog šivenja koriste se brojevi 6-9.

IGLA ZA VEZ. Dugačka igla sa sa dugom, ovalnom ušicom, koja je dizajnirana da primi višestruku nit konca za vez.

IGLA ZA PERLICE. Koristi se za prišivanje perlica i šljokica, pa je njen oblik prilagođen ovoj vrsti rada – to je dugačka, vrlo tanka i osetljiva igla, lako savitljiva, pa je treba držati umotanu u maramicu kada je ne koristite.

IGLA ZA VUNU. Ovo je dugačka, debela igla koja se, osim za vunu, koristi i za drugo deblje predivo kojim treba probiti više slojeva tkanine.

IGLA ZA TAPISERIJU. Igla srednje dužine sa tupim vrhom i dugačkom ušicom. Koristi se za izradu tapiserije debljim predivom, kao što je vuna. Takođe se koristi i za krpljenje vunene odeće, npr. čarapa.

IGLA ZA ŠENIL (eng. chenille). Šenil, žanil, somot ili pliš je vrsta tkanine sa kratkim uspravnim dlačicama, pa je i igla dobila ime po ovom materijalu. Ova igla je slična igli za tapiseriju, ali ima oštar vrh i vrlo dugačku ušicu. Koristi se za krpljenje debele vunene odeće i vezenje na takvoj vrsti odeće (tipičan primer je tradicionalna pletena odeća iz Sirogojna na Zlatiboru, koja se nakon izrade veze debelim predivom).Igle za mašinsko šivenje

Postoji više vrsta igala za mašinsko šivenje za rad sa različitim materiijalima. Igle za mašine su debljine od 70 do 100, gde je br. 70 najtanja, a 100 najdeblja igla. Iglu br. 70 koristite za najtanje materijale, igle br. 80 za većinu tkanina srednje debljine. Igle br. 90 služe za debele materijale kao što je štof i šivenje kaputa i jakni, a br. 100 za veoma čvrste i guste tkanine kao što je teksas platno, šatorsko platno ili platno za vreće. U prodaji možete naći i specijalne vrste igala za vez, žersej, kožu.

Ukoliko želite da saznate više o alatima za šivenje i krojenje, pogledajte i ostale tekstove u kategoriji “Alati”.

Leave a Reply