Loading
Uzimanje mera 1 deo

Pravilno uzimanje mera – prvi deo


Zašto je bitno da imate negde zapisane tačne mere svog tela pre odlaska u prodavnicu tekstila? Lakše ćete sračunati koliko vam materijala treba ukoliko počnete sa poznatim merama i nećete se naći u situaciji da vam nedostane u toku rada – jedan je od razloga.


Na našoj cici naslovnici možete videti mesta preko kojih se vrši merenje:

Obim struka – meri se na najužem delu između gornjeg i donjeg dela tela i valjalo bi da se to precizno izmeri bez obrzira koju vrstu suknji/haljina/košulja pravite. Sve što prati liniju tela mora da sadrži tačnu veličinu obima struka.

Obim kukova – iako naziv navodi da se meri obim kukova, to zapravo nije tačno. Meri se preko najisturenijih mesta sedalnog dela, odnosno preko bokova i zadnjice.

Dužina suknje – meri se od struka, mesta gde smo izmerili struk, sve do željene dužine suknje.Zašto je bitno da sami probate da napravite krojeve ili da one kupljene prvo prilagodite svojim merama, pa da onda krenete u pravljenje odevnih predmeta?

Zato što krojevi koji se prodaju/dele/uzimaju/pozajmljuju pravljeni prema konfekciji, a realne osobe su niže/više od proseka, sa većom ili manjom telesnom težinom od prosečne, odnosno sa različitom raspoređenošću.

Svaka osoba je individua za sebe, građena na poseban i jedinstven način. Vodeći se tom mišlju, od prvog broja smo uz sašivene odevne predmete nudili skicu rasklopa prema kojoj ćete nacrtati svoju skicu, uneti mere i napraviti kroj, koji će odgovarati samo vama.

Što tačnije uzmete mere, uštedećete vreme i potrebu za eventualnim ispravkama.

Pravilno uzimanje mera za donji deo tela.

Pogledajte i ostala uputstva u “Maloj školi osnova i detalja“.

Leave a Reply