Loading

O materijalima – Batist

Batist predstavlja zajedničko ime za fine, meke i lagane tkanine meke apreture (Rad oko doterivanja i popravljanja kako bi neki industrijski artikli dobili izgled i svojstvo finije robe (glatkoću i sjajnost) i veću trgovinsku vrednost). Može se prepoznati po laganosti, poluprozirnosti, gustom tkanju i sjajnosti. Mekan je na dodir. Može biti bele, bojene u suptilnim bojama, dok se u zadnje vreme češće mogu naći i sa raznovrsnim printovima.

Nastaje najjednostavnim načinom tkanja u kojem niti potke prelaze naizmenično iznad i ispod niti osnove. Lice i naličije je zbog toga jednako, sem kod printanih tkanina. Batist je mešavina pamučnih, lanenih, svilenih, sintetičkih, prirodnih i hemijskih, nešto manje vunenih vlakana. Kako su ovo sve prediva različite finoće, različitim mešavinama dobijamo više vrsta batista (mako-batist, opal-batist, staklasti batist, batist-muslin i batist šifon), tako im se razlikuju i težine koje se kreću u intervalu od 36 do 70 grama po metru kvadratnom.
Lagani batist se u glavnom gradu može naći gotovo u svim prodavnicama tekstila. Ukoliko samo malo istražite možete saznati da cena ove tkanine se kreće oko 450 dinara za pamučni i 750 dinara za svileni batist.

Pogodna je za izradu finog donjeg rublja, ženskih bluza, platnene maramice, letnje posteljine… Kao posteljno platno često se koristi baš ovaj materijal jer je dugotrajan i predstavlja sjajan izbor za osobe koje pate od alergija i asme.Poreklo: U krojačkom svetu i dan danas postoje dve priče kako je ova vrsta tkanine dobila ime. Po prvoj ime potiče od indijske reči baftas što znači svetlost. Drugo predanje, koje je poznatije, kaže da je tkanina dobila ime po francuskom tkaču Žan Baptisu iz sela blizu Kambaja (Cambai, France) koji je po spisima iz 13. veka prvi razvio ovakvu vrstu tkanine koja se koristila za fabričku proizvodnju.

Kako se šije batist? Svaka tkanina zahteva neki poseban pristup. Saveti stručnjaka kažu da je najbolje koristiti novu ako je moguće, finu i oštru iglu kako bi se izbeglo pucanje niti materijala. A najbolje je šiti francuskim šavom a završiti šivenje sa previjanjem tkanine i nevidljivim štepom, zbog izuzetne laganosti materijala.

Kako se pere batist? Pamučni batist poput većine pamučnih tekstila možete prati mašinski. Ukoliko se radi o proizvodu od ove tkaninena najbolje je pratiti instrukcije za pranje sa etikete jer jačina temperature na kojoj se pere zavisi od samog sastava materijala i procenta pamuka.

Savet: Ako planirate da pazarite ovu laganu tkaninu, preporučujemo da prvo odlučite koji deo odeće želite da sašijete. Tako ćete odmah, uz dobar kroj, iskoristiti i osetiti mekoću batista koji je oduševljavao dame iz Pariza pre samo osam vekova.

Ostale materijale možete pronaći u kategoriji “O materijalima” jednostavnim klikom.

Leave a Reply