Loading
loren loran skuba

O materijalima – skuba, loran, loren

Šta predstavlja?

Da li vam je ikada palo na pamet da se po gradu prošetate u suknjici sašivenoj od ronilačkog odela? Novotarija koja od skora na velika vrata ulazi na modnu scenu, i još uvek se smatra kontroverzom, naziv je dobila po materijalu koji se uobičajeno koristi za izradu ronilačkih odela i odela za vodene sportove. Loran, loren ili skuba (mada i pogrešno nazivan neopren) vrsta je žersej tkanja elastične strukture, koja pak odevnim predmetima daje izuzetno čvrstu formu.

Kako ga prepoznati u prodavnici?

Loran ćete prepoznati po karakterističnoj gumastoj strukturi. Ova tkanina izuzetno je elastična, raznih debljina i težina, neprovidna i čvrsta. Pravi se u najrazličitijim bojama i dezenima – od jednobojnog do maštovitog printa apstrakcije, leopardove kože, pa preko ornamenata, poput starinskih ćilima ili šare sa morskim motivima.Kako nastaje?

Skuba (engl. scuba) neretko se meša sa neoprenom, koji se zapravo i koristi za šivenje odela ronilaca. Ove dve, naizgled identične tkanine, veoma se razlikuju po svom sastavu. Dok je neopren sintetička gumena tkanina, loran je duplo štrikani materijal izrađen od finih vlakana poliestera, likre, spandeksa ili rejona. Oba materijala su glatka i gipka na dodir, ali skuba ne poseduje izolaciju koju nudi neopren. Zanimljivo je da se većina ronilačkih odela pravi od neoprena, a ne od skube, čije značenje se upravo povezuje sa ronjenjem. Ipak, oba ova dvojnika našla su svoju primenu u modnoj industriji i predstavljaju poslednji krik visoke mode u poslednjih par godina.

Skuba se koristi kako za šivenje usko pripijenih modela, koji prate liniju tela, tako i za šire krojeve koji drže formu. Osim toga, od lorana ćete naći helanke, odeću za ples i večernje haljine.

Iako se može malo razljigaviti na jakom suncu, 2014. godine magazine „El” proglasio je loran materijalom leta.

Loren se lako održava pranjem u hladnoj vodi. Ne gužva se, pa i peglanje nije preporučljivo. Takođe, nije pogodan za hemijsko čišćenje, jer ga hemikalije mogu oštetiti. Najbolje je opranu tkaninu ostaviti da se suši u hladu. Ima vrlo dug vek i dugo izgleda kao da je nov.

Za šivenje ovog materijala najbolje je koristiti iglu za žersej sa tupim vrhom i podesiti mašinu na krupniji bod. Njegova najvažnija karakteristika elastičnosti i sposobnosti vraćanja u prvobitno stanje smanjuje mogućnost oštećenja prilikom šivenja. Još jedna njegova osobina da se ne resa omogućava vam lakše i brže šivenje bez porubljivanja.

Ostale materijale možete pronaći u kategoriji “O materijalima” jednostavnim klikom.

Leave a Reply