Loading
Tvid

O materijalima – Tvid

Čuvena Koko Šanel je tvid uvela u visoku modu i od njega napravila vanvremenski materijal koji odiše elegancijom, svedenošću a nadasve je udoban i prijatan.

Može se prepoznati po mekoći, čvorićima i vidljivom tkanju sa dve ili tri nijanse. Lice i naličije je kod nekih vrsta vrlo slično tako da se na prvo gledanje ne mogu sa sigurnošću raspoznati, a nekada ni na dodir.

Napravljena je od srednje finog češljanog i vučenog vunenog prediva kome se pri tkanju u dezen ubacuju raznobojne kovrdže na nejednakim površinama tkanja, pa je tvid tkanina koju karakteriše raznolikost boja u dezenu. Vunene niti se tkaju u dva ili tri sloja prediva.

Pod imenom tvid se podrazumevaju dve vrste: engleski keper, odnosno šema- tkanje u poljima, i škotski tvil, odnosno šema- riblje kosti. Postoje i tri tipa tvida. Haris tvid: njega ručno prave ostrvljani sa ostrva Outer Hebrides, Škotske, koristeći lokalnu vunu. Donegal tvid: ručno rađen za  proizvođače iz Donegela, Irske, takođe od lokalne vune. Svileni tvid: fabrički rađen od sirove svile sa čvorićima u boji koje su tipične za vuneni tvid.Originalni naziv za ovu tkaninu je tweel, na škotskom znači keper. Po legendi njegovo ime je nastalo sasvim slučajno. Oko 1830. londonski trgovac je primio pismo od firme Hawick za keper. Pogrešno je rastumačio rukopis i razumeo da se roba zove Tvid, kao reka koja teče kroz taj deo Škotske odakle je tekstil stigao. Potom je roba krenula da se reklamira pod nazivom tvid i to ime se zadržalo do dana današnjeg.

Tvid (Tweed) se koristi samo za izradu odeće: svetao i lagan za kostime odnosno sakoe, a taman i težak za kapute. Nekada su je koristili samo pri šivenju odeće koju su nosili u lov. Tek od skora su je dizajneri uveli u visoku modu čestom upotrebom.

Mekani tvid se može naći u prodavnicama tekstila po ceni od 950 dinara po metru ili 2.100 dinara ako kupujete na kilogram. Minimalna širina rolne je 1,40 metara.Saveti za šivenje tvida:

Tvidu je potrebno vreme da se slegne pa je preporučljivo da između postavljanja kroja na materijal i sečenja, sve odstoji jedan dan.

U zavisnosti od kojih niti je ispletena tkanina, sklona je paranju pa na to treba posebno obratiti pažnju pri šivenju. Jedno od stvari koje može da vam pomogne jeste da pokušajte što manje da upravljate materijalom dok šijete kako biste sprečili paranje. Krajeve obavezno završite barem cik-cak porubom, ako nemate overlok. Profesionalniji izgled bi mu dalo da krajeve obavijete trakom (paspul) jer tvid nije moguće presaviti i zašiti nevidljivim štepom zbog njegove debljine. Zapravo moguće je, ali nije toliko lepo i materijal ne može da „se smiri“.

Ostale materijale možete pronaći u kategoriji “O materijalima” jednostavnim klikom.

Leave a Reply