Loading

Mramorni kolač

Mramorni kolač ili kako ga se u narodu zove “kolač u dve boje” sprema se lako i brzo, pa je idealan za iznenadne goste, ali i sve sladokusce kojima se uvek jede “nešto slatko”. Uživajte u receptu koji nam je pripremila specijalno Mila koja vodi blog pod nazivom “Milin kuvar”.

Mramorni kolac - recept - Milin kuvar
Mramorni kolač – recept iz Milinog kuvara

Details

  • Cuisine: Milin kuvar
  • Servings: 4

Ingredients

  • 250 g brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 ravne kašičice soli
  • 170 g putera sobne temperature + 15g za podmazivanje kalupa
  • 190g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 125 ml mleka
  • 200 g rastopljene čokolade (120 g za smesu za kolač, 80 g za glazuru nakon pečenja)

Preparation

  • 1Rernu zagrejati na 180 stepeni a keramički kalup za kuglof premazati puterom i dobro posuti brašnom, višak brašna baciti. Ukoliko koristite kalup od drugog materijala, svakako ga na isti način podmažite i pobrašnite.
  • 2U činiji pomešati brašno, so i prašak za pecivo. U odvojenoj činiji mikserom penasto umutiti puter pa dodati šećer i mutiti dok se ne sjedini. Dodavati jedno po jedno jaje sve vreme muteći na najjačoj brzini – dodavati sledeće jaje tek kada se prvo dobro sjedinilo. Zatim umešati i vanilu. Sada naizmenično dodavati brašno i mleko iz 3 puta, sve vreme muteći mikserom na srednjoj jačini.
  • 3Podeliti smesu na dva dela pa u jedan deo umešati 120 g rastopljene i ohlađene čokolade. Naizmenično kašikom sipati u pripremljen kalup pa na kraju drvenim štapićem ili vrhom noža prošarati po kalupu kroz smesu. Staviti da se peče u zagrejanu rernu. U keramičkom kalupu ovom kolaču je vreme pečenja trajalo 1 sat i 20 minuta. Ukoliko koristite kalup od drugog materijala proverite da li je kolač pečen već posle 45 minuta tako što ćete čačkalicom bocnuti u najdeblji deo i videti da li izlazi čista ili umrljana smesom. Ukoliko je čista, kolač je pečen. Ukoliko je umrljana, natsavite sa pečenjem pa ponovo proverite kroz 10 minuta.
  • 4Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga u kalupu 15 minuta pa tek onda vadite tako što ćete ga prevrnuti na tanjir. Prelijte preostalom rastopljenom čokoladom i pospite listićima badema po želji.

Leave a Reply