Loading

RAZGLEDNICA IZ PORTA ili 8 razloga da posetite baš Porto u Portugaliji

Porto je prvi grad koji vam predstavljamo i koji me očarao toliko da sam napravila celu listu zašto sam se zaljubila u Porto za kratko vreme. Pođite sa mnom u ludu avanturu kroz listu i slike.

 1. Porto je ustvari baš turistički!
  O prvim danima i utiscima, o bojama i mirisima, o reci i mostovima, o nizbrdicama i uzbrdicama, o malim keramičkim radionicama i suvenarnicama….
 2. Porto je ustvari tipično portugalski!
  O fasadama u keramičkim pločicama, o vešu prostranom na svim prozorima i balkonima, o uskim strmim uličicama, o petlovima i galebovima….
 3. Porto je ustvari sasvim boemski!
  O muzici, o ritmu i melodiji, o sirevima, o vinima i vinskim podrumima….
 4. Porto je ustvari nepopravljivo romantičan!
  O predivnim panoramama i zalascima sunca, o šetalištima uz reku i brodićima, o restoranima i kafićima, o osvetljenju i atmosferi….
 5. Porto je ustvari nekako intenacionaln!
  O jezicima, o knjižarama i knjigama, o strancima i lokalcima….
 6. Porto je ustvari skroz mondenski!
  O modi i sitnicama, o radnjama, o izlozima i cenama, o šopingu….
 7. Porto je ustvari totalno originalan!
  O galerijama, o grafitima i street art-u….
 8. Porto je ustvari ….!

*

Porto je ustvari tipično portugalski!

*

Porto je ustvari baš turistički!
Iako sam u Porto došla sa namerom da u njemu provedem neko duže vreme, ipak je moj prvi utisak bio da je baš turistički! Čim sam stigla u grad, nisam se još ni raspakovala, a već sam se našla pored reke u po meni, najlepšem delu grada, „Ribeiri“ u jednom od mnogih restorana, zajedno sa još bezbroj turista, ispijajući „Porto“ i proučavajući mapu.Porto je ustvari sasvim boemski!
Specijalne prodavnice u kojoj se mogu naći samo vina i sirevi.

*

Porto je ustvari nepopravljivo romantičan!

Do besvesti! Restorani i kafići koji me prosto mame da uđem i vidim, istražim šta sve to ima unutra. I pri tome ne mislim samo na gastro-nomske specijalitete, već na vesele fasade, fantastično osmišljene enterijere, i sa džez muzikom koja upotpunjuje atmosferu.


Porto je ustvari nekako intenacionalan!
Tražeći vodič za preživljavanje u Portugalu, ili knjigu poznatiju kao: „Portugalski jezik, osnovne fraze i izrazi“
Knjižare su jedna od prvih stvari koje su mi privukle pažnju, jer iz njihovih izloga osim što štrče naslovi na portugalskom, podjednako se mogu naći i knjige na engleskom, francuskom i španskom! Svi ti jezici se ovde aktivno koriste, istina, najviše zbog turista koje možete čuti na svakom ćošku kako pričaju na nekom od ovih jezika…. Ali meni se čini kao da je to za stanovnike Porta nešto sasvim normalno. Eto, pre neki dan tako lutajući po gradu, malo se izgubim! Izvadim mapu iz tašne da se malo konsultujem i priđe mi neka baka, obraćajući me se prvo na francuskom

Porto je ustvari skroz mondenski!
I ne samo zbog mode, već i zbog toliko drugih finih i lepih stvari. Šetajući gradom na svakom koraku neprestano nailazim na izloge, nebitno da li je to sam centar grada ili neka neugledna, pomalo zabačena uličica, u kojima se uvek može naći nešto sasvim drugačije i atipično, ali uvek urađeno sa toliko originalnosti, i kako meni deluje, takođe ljubavi.

Ako samo malo zaobiđete glavnu šoping zonu, ulicu „Santa Catarina“ i par šoping centara, velika je verovatnoća da ćete svoju garderobu za predstojeću sezonu upotpuniti nekim totano šik komadom.

Putujte sa nama na sledeću destinaciju, jednostavnim klikom na kategoriju “Putovanja

Leave a Reply